Vrijwilliger bij Toeterniettoe?

image description

Toeterniettoe is een vereniging voor én door jongeren. We zijn in eerste instantie een vriendengroep. Om de werking mogelijk te maken, gaan sommigen ook een vrijwilligersengagement aan. Zij werken actief mee aan de onthaal- en activiteitenwerking, ontwikkelen en begeleiden vormingen, verzorgen de communicatie en promo, modereren de site of nemen verantwoordelijkheid over een team op zich.
Samengevat: alles kan, weinig moet als vrijwilliger. Want tenslotte gaat over de rol die je zelf op jou neemt en de meerwaarde die je zo biedt voor andere jongeren.

Wat mag je verwachten?

Inspraak

Via de overlegmomenten van je team(s) kan je actief mee denken over en werken aan verbetering, nieuwe projecten enzoverder. Ook tijdens individuele overlegmomenten heb je de gelegenheid om jouw mening te geven. Wil je ook mee beslissen over het beleid van de organisatie, dan kan je lid worden van de Algemene Vergadering. Geeft dat alles nog niet de kick waarnaar je op zoek bent, neem dan ook op nationaal niveau inspraak.

Bedanking

Als vrijwilliger krijg je een gratis çavariapas waarmee je tientallen korting krijgt. Een overzicht van die kortingen vind je op www.cavariapas.be.

Tijdens het jaar proberen we onze vrijwilligers al eens te verwennen en te bedanken. Zowel met eigen initiatieven als die van onze koepelorganisaties, zoals nieuwjaarsreceptie of Summerdrink. En omdat gezelligheid ook niet onbelangrijk is, blijven we al eens plakken na een vergadering of gaan we samen iets eten.

Onkosten vermijden en terugbetalen

Eén ding is duidelijk; jouw vrijwillige inzet voor Toeterniettoe mag je geen cent kosten! Daarom doen we er alles aan om onkosten voor jou te vermijden. Als je documenten (presentielijst, onkostennota, …) moet opsturen naar Toeterniettoe, dan doe je dat gewoon via onze 'retourenveloppe' die je niet hoeft te frankeren. Moet je voor een activiteit of vorming de trein of bus nemen, dan kan je jouw vervoersbewijs vooraf aanvragen en ontvangen. Via onze vrijwilligerswebwinkel kan je alle tools die je nodig hebt online en gratis bestellen.

Omdat het nu eenmaal onvermijdelijk is om elke kost te voorzien en je dan toch zelf iets moet aankopen, voorzien we een terugbetaling van reële onkosten. Algemene kosten die je maakt in het kader van je vrijwillig engagement voor Toeterniettoe, worden dus terugbetaald. Daarvoor dien je eenmaal per maand een onkostennota in, voeg je alle bewijsstukken toe en wij betalen die binnen de week terug.

Opleiding en competenties

Wanneer je start als vrijwilliger zorgen we dat je alle informatie krijgt die je nodig hebt om de taken waarvoor je je engageert uit te voeren. Daarvan hebben we een checklist uitgewerkt, zodat we niks overslaan.

Op het vrijwilligersportaal vind je een vormingskalender waar je jezelf kunt inschrijven voor vormingen die we intern organiseren of die door externe partners worden georganiseerd. En wanneer je nood hebt een specifieke vorming, organiseren we die op aanvraag of zoeken we een antwoord bij onze vormingspartners. Dankzij die interne en externe opleidingen verwerf je heel wat competenties, die we graag (h)erkennen.

Verzekering

Alle vrijwilligers zijn verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijk ongeval.

Ondersteuning

Voor een antwoord op je vragen, ondersteuning en begeleiding kan je terecht bij je coördinator, collega-vrijwilligers en de teams vorming en ondersteuning. Bij vragen over papierwerk, onkostenvergoeding, verzekering enzoverder staat de vrijwilligersadministratie voor je klaar.

Middelen

We willen allemaal dat we de taken waarvoor we ons engageren ook goed kunnen doen. Daarom zorgen we dat je de nodige middelen hebt. Je krijgt toegang tot Office365 (e-mail, agenda, taken, OneDrive, Word, Excel, …), SharePoint en ons vrijwilligersportaal met nieuws, kennisbank, ….

Je krijgt een eigen Toeterniettoe-mailadres en toegang tot de mailboxen die bij je taken horen. Wil je onze Facebookpagina en/of Twitter geregeld een update geven, dan krijg je ook daar de nodige toegang voor. Als vrijwilliger kan je ook aanmelden op ons telefoonnetwerk, zodat je geen eigen belwaarde hoeft te gebruiken om te bellen.

Vertrouwen en discretie

Om vrijwilliger te worden bij Toeterniettoe, hoef je helemaal nog niet uit de kast te zijn. Er zijn genoeg dingen te doen, zonder dat je jouw gender- of seksuele identiteit bekend moet maken. Daarom gaan we ook discreet om jouw gegevens.

Vragen over vrijwilligerswerk?

  • Hoe word ik vrijwilliger?

    Je kunt je als vrijwilliger aanmelden via het online formulier, e-mail, telefoon (055 580 155) of post (Engelsenlaan 136, 9600 Ronse). Binnen de 48uur nemen we contact op om je aanmelding verder te bespreken en een afspraak voor een kennismakingsgesprek vast te leggen.