Vorming

image description

3 à 8% van de bevolking is homo, lesbisch of biseksueel (holebi). Een school van 700 leerlingen telt dus 20 à 55 holebi-leerlingen. Het lerarenkorps hebben we zelfs nog niet meegerekend. Misschien lijkt dit aantal hoog, zeker als je eens rond kijkt op je eigen school, zonder iemand te "verdenken" holebi te zijn. Hoeveel leerlingen en leerkrachten op jouw school zijn er namelijk 'uit de kast'?

Ook op jouw school

Holebi's zijn vaak onzichtbaar op school; het staat tenslotte niet op hun gezicht te lezen. En zolang je het tegendeel niet aangeeft, ben je volgens de maatschappij hetero. Uit angst voor de reacties uiten holebi's zich minder snel op de middelbare school. Scholen hebben hierdoor snel de neiging om te zeggen dat er geen problemen zijn met holebi's, of dat er geen holebi's aanwezig zijn. Onze berekening bewijst nochtans het tegendeel...

Informeren

Het onderwijs is de plek bij uitstek om de heteroseksuele norm in vraag te stellen en te bespreken, om attitudes bij te stellen en stereotypen te doorbreken. Alle jongeren hebben er baat bij om te weten wat het is om holebi of transgender te zijn. Bovendien kunnen we met zo'n vorming ook op een discrete manier informatie aan holebi- en transgenderleerlingen geven.

Onze vormingsmodules

Holebi? LHBT? LGBTIQ? SOGIE? Seksuele oriëntatie? Genderexpressie? Genderidentiteit?
Het zijn maar enkele van de vele begrippen en afkortingen die tijdens een vorming over seksuele diversiteit en genderdiversiteit aan bod kunnen komen. De vormingsmedewerker legt die helder uit. Tijdens de vorming is er ook continu ruimte om vragen te stellen.
Hoe heeft de vormingsmedewerker de eigen seksuele ontwikkeling ervaren? Hoe verliep de coming-out bij ouders, vrienden of op school? En hoe ging de coming-in?
Leerlingen zijn benieuwd naar de vormingsmedewerker voor hen staat, hoe de coming-out is verlopen en hoe die zich voelt als holebi. Doel van het persoonlijk verhaal is aantonen dat niet alle holebi's het even gemakkelijk hebben (gehad) en dat ze tegelijkertijd normale jongeren zijn met gevoelens, ouders, vrienden enzovoort.
Akkoord of niet akkoord? Met stellingen zoals 'Holebi zijn, daar kies je voor' of 'Ik heb geen probleem met holebi's, maar ze moeten uit mijn buurt blijven!' voeren we een groepsgesprek. Leerlingen geven visueel aan of ze al dan niet akkoord zijn en krijgen de ruimte om hun mening te verduidelijken én te verdedigen. Tijdens de bespreking krijgen de leerlingen nog extra informatie, bijvoorbeeld over hiv/aids, de internationale situatie van holebi's enzovoort.
Op de website Watisgay.be vind je vlogs van jongeren over thema's als 'de gay-look', geloof, biseksualiteit, 'het gay-virus', .... Daar koppelen we enkele stellingen aan, die verder met de leerlingen worden besproken. Tijdens de bespreking krijgen de leerlingen nog extra informatie, bijvoorbeeld over hiv/aids, de internationale situatie van holebi's enzovoort.
Heeft u een specifieke vormingsvraag? Wenst u een aangepaste werkvorm voor uw klasgroep? Of heeft u enkel nood aan een persoonlijke getuigenis?
We werken graag een voorstel op maat uit. Contacteer ons hiervoor via vorming@toeterniettoe.be.

Vragen over vorming?

 • Hoeveel kost vorming?

  De kostprijs voor vorming bestaat uit 2 delen: een tarief per groep en een verplaatsingsvergoeding. Het tarief per groep wordt bepaald op basis van het aantal groepen dat je per jaar (van 1 september t.e.m. 31 augustus) hebt aangevraagd. De vormingen in verschillende groepen moeten dus niet op dezelfde datum doorgaan. Scholen met meerdere vestigingen beschouwen we als één school. 

  Groepen 1 en 2: 35 euro/groep
  Groepen 3 t.e.m. 5: 30 euro/groep
  Groepen 6 t.e.m. 10: 25 euro/groep
  Vanaf groep 11: 20 euro/groep

  De verplaatsingsvergoeding bedraagt 0,20 euro per kilometer.

  Voor scholen die doorheen het jaar projecten organiseren rond gender- en seksuele diversiteit, kunnen nog extra kortingen worden toegekend. Je kunt ons hiervoor contacteren via vorming@toeterniettoe.be.

 • Hoelang op voorhand moet vorming worden aangevraagd?

  Hoe vroeger je een vorming aanvraagt, hoe groter de kans dat de gewenste datum nog vrij is. We raden daarom aan om een vorming minstens een maand vooraf aan te vragen.
  Wil je de vorming toch binnen de maand organiseren? Laat het ons weten en we proberen ons alsnog vrij te maken.