Regenboogvlaggen kleuren Vlaamse Ardennen

image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description

Regenboogvlaggen kleuren Vlaamse Ardennen

Op vrijdag 17 mei hangen tientallen gemeenten in Vlaanderen en Brussel een regenboogvlag uit naar aanleiding van de internationale dag tegen homofobie en transfobie. In de Vlaamse Ardennen wist Toeterniettoe maar liefst 10 gemeenten te overtuigen; Zwalm, Lierde, Wortegem-Petegem en Maarkedal nemen voor het eerst deel aan de actie.

De internationale dag tegen homofobie op 17 mei, is de verjaardag van de dag uit 1990 waarop de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Steeds meer gemeenten hangen die dag een regenboogvlag uit. Ze tonen daarmee hun solidariteit met de holebi- en transgendergemeenschap en beklemtonen zo dat ze deze minderheid in hun beleid een plaats willen geven.

Vlaamse Ardennen bekennen kleur

Toeterniettoe, de regionale afdeling Vlaamse Ardennen van de holebi-jongerenbeweging Wel Jong Niet Hetero, nodigt de gemeentebesturen uit de regio jaarlijks uit om zo’n regenboogvlag op te hangen aan het gemeentehuis. Ronse gaf het voorbeeld in 2006. De daaropvolgende jaren tekenden ook Oudenaarde, Brakel, Kluisbergen, Zottegem en Geraardsbergen in op de actie. Sinds dit jaar zal ook in Zwalm, Lierde, Wortegem-Petegem en Maarkedal een regenboogvlag het gemeentehuis kleuren.

‘We zijn blij dat het aantal deelnemende gemeenten jaarlijks stijgt.’, zegt coördinator Gregory Vandewiele. ‘Ze geven hiermee een signaal aan de volledige bevolking dat homofobie niet welkom is in hun gemeente.’

Regenboogbeleid

De vereniging vraagt gemeentebesturen om meer te doen dan de regenboogvlag uit te hangen op 17 mei. ‘Een dag per jaar een regenboogvlag ophangen heeft een sterke symbolische waarde. Toch roepen we gemeentebesturen op om 365 dagen per jaar aandacht te hebben voor holebi’s en transgenders.’, gaat Gregory verder. ‘Daarom stuurden we naar elke schepen van gelijke kansen of diversiteit van de deelnemende gemeenten een brief om holebi’s en transgenders niet te vergeten bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan. We verwachten geen enorme inspanningen, het zijn de kleine dingen die het verschil kunnen maken. We denken aan het aanbod in de plaatselijke bibliotheek, het opnemen van contactinformatie op de gemeentelijke website en in de gemeentelijke nieuwsbrief, aandacht voor het thema op school, kennis en attitude van het gemeentepersoneel, enzoverder. Wij willen gemeentebesturen daar graag bij helpen.’

Toeterniettoe

Toeterniettoe is een van de 18 lokale afdelingen van de holebi-jongerenbeweging Wel Jong Niet Hetero. De vereniging heeft een uitgebreide onthaalwerking via e-mail, chat en persoonlijke gesprekken en organiseert ontspannende en informatieve activiteiten. Om het holebi-thema bespreekbaar te maken op school en in jeugdbewegingen, heeft de jeugdvereniging een scholenwerking, waarbij een of twee scholenwerkers een getuigenis brengen en workshop begeleiden. De vereniging werkt voor en door jongeren en is steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Op vrijdag 17 mei 2013 zullen volgende gemeenten een regenboogvlag uithangen aan het gemeentehuis: Ronse, Oudenaarde, Brakel, Zottegem, Kluisbergen, Geraardsbergen, Zwalm, Lierde, Wortegem-Petegem en Maarkedal.