Toeterniettoe onderschrijft doelstellingen No Hate Speech Movement Vlaanderen

Toeterniettoe • 21 december 2016

Op 10 december lanceerde Vlaams minister van jeugd, cultuur en media Sven Gatz 'No Hate Vlaanderen', een grote campagne tegen online en offline haatspraak. Meer dan 75 organisaties, waaronder Toeterniettoe, bundelen hun krachten om haatspraak aan te pakken.

Twee meldingen van haatspraak per dag

Het internet en sociale media openen een bijna eindeloze wereld aan mogelijkheden en positieve contacten. Maar de deur staat ook wagenwijd open voor beledigingen, haat en frustratie. Dat blijkt jaar na jaar uit de cijfers van het Interfederaal Gelijkekansencentrum, Unia. In 2015 ontving Unia 654 meldingen over haatspraak (2 per dag!). 37% daarvan op sociale media als Facebook en Twitter (37%). Verder waren er ook klachten over kettingmails (34%) en commentaren op discussiefora van kranten (10%).

Durven reageren is de boodschap

No Hate Vlaanderen wil mensen bewustmaken dat haatspraak niet kan. Het is vooral belangrijk dat mensen tonen dat ze niet akkoord zijn met haatboodschappen! "Wij durven reageren! En jij?" is de boodschap van het promofilmpje, gemaakt door studenten van Vives hogeschool.

De verschillende partners engageren zich om te tonen welk soort boodschappen wél mogelijk en wenselijk zijn. Ze willen mensen aanmoedigen om ook na te denken over welke boodschappen best offline gehaald worden. In sommige gevallen is het weghalen noodzakelijk om meer plaats te creëren voor feiten en positieve boodschappen.

Bron: No Hate Speech Movement Vlaanderen